LED AYDINLATMA NEDİR ve FAYDALARI

Light Emitting Diode, Türkçe ifadesiyle “Işık Yayan Diyot” demektir. Özetle BGS-LED, en yeni aydınlatma teknolojilerinden biri olarak bilinmekle beraber uzun süredir kullanılan bir aydınlatma türüdür. Temelde yeni teknolojiler ve ürünün ısınma problemlerinin çözülmesi, yeni BGS-LED teknolojileri ile sağladığı kullanımı hızla artmaktadır.
BGS-LED’lerin diğer aydınlatmalara göre en önemli avantajı, düşük enerji tüketimi, uzun ömürlü bilinen klasik aydınlatmaya göre (metal, sodyum, enkandesan) çok daha ekonomik olmasıdır. BGS-LED aydınlatma ürünleri, flamanlı ampullere oranla %80, tasarruflu ampullere göre %50 daha az enerji harcamaktadır. 80.000 saat ömür ile eski ampullerin yerini hızla almıştır.
BGS-LED teknolojisi mimari tasarımları da değiştirmiştir. Ampullerin şekline bağlı kalmak zorunda olmak yerine daha esnek ve değişken aydınlatmalar ile yer ve ışık lümen değerleri mimari tasarımlar lehine değişmiştir.
BGS-LED ürünleri otomasyon ile uyumluluk sağlayamaya bağlamıştır, farklı renk sıcaklıkları ve dim edilebilir seçenekleri de yaygınlaşmıştır. BGS-LED armatürlerin şıklığı kadar renksel geriverimleri, nesnelerin gerçek renkleri ile algılanmasını daha iyi sağlamaktadır. Işık verimliliği yüksektir, radiation değerleri ile orantılı olarak diğer aydınlatmalara göre daha iyi verimler alınmıştır.
BGS-LED teknolojisinin karbondioksit salınımı çok çok azdır, çevre dostudur. BGS-LED armatürlerin gazlı armatürlere oranla civa gibi ağır maddeler ve halojen gazlar bulunmamaktadır. Kullanım süreleri bittiğinde doğaya zararları yoktur.
Uzun ömür ve darbelere dayanma (cam yapısı olmaması) yapısı sayesinde BGS-LED aydınlatma ürünleri, müdahale edilmesi zor alanlarda verimli çözümler sunar. Ayrıca BGS-LED armatürler şık görünümleri ile mimari sanatsal aydınlatma için de tercih edilmektedir.
BGS-LED çeşitleri; ilk nesil BGS-LED’ler birkaç modüllü olan halen reklam tabelaları, dekoratif aydınlatmada kullanılan DIP LED; SMD 3528 , SMD 5050 gibi ölçüleri ile isimlendirilen, küçük boyutlu, sağladığı verimlilik ve montaj kolaylığı ile günümüzde en yoğun kullanılan SMD BGS-LED; genellikle birkaç çipten oluşan sıralı BGS-LED’ler tabelalarda hala en yoğun kullanılan ürünlerdir. En yeni ve en verimli BGS-LED teknolojisi olan BGS-LED projektör, wallwasher gibi armatürlerde kullanılan Power LED ve COB LED’leri kapsamaktadır.
BGS-LED aydınlatma ürünlerinin BGS-LED ampuller, BGS-LED paneller, BGS-LED projektörler, şerit BGS-LED’ler, BGS-LED spotlar, BGS-LED tavan armatürleri gibi oldukça farklı ürün grupları bulunmaktadır.
BGS-LED aydınlatmanın getirmiş olduğu faydalarla kullanılmadığı alan neredeyse yok denecek kadar azdır. BGS-LED aydınlatma, bina iç ve dış aydınlatmaları, endüstriyel aydınlatma, ofislerin aydınlatılması, park ve bahçelerde, sokak, cadde ve meydan aydınlatmaları, otomotiv ve reklam sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlayan BGS-LED armatürler, Amerika pazarının yaklaşık %50’sini ele geçirmesi durumunda bu teknolojinin getirisi elektrik enerji tüketimini 17 Gigawatt azaltacağı ve bu durumda yaklaşık olarak 17 klasik nükleer santralin gücüne eş değer olacağı tahmin edilmektedir.
BGS-LED aydınlatma fiyatları ise ışık değeri, model, güç, ışık akışı ve renk tercihi gibi öne çıkan başlıklarla belirlenmektedir.

NORMAL AYDINLATMA İLE LED  AYDINLATMA KARŞILAŞTIRMASI :

ÖMÜR:

Metal halide lambaların en iyi derecede 3.000 saatlik maksimum bir ömrü vadır. Ancak  LED projektörün,armatür vb. 80.000 saatlik bir ömrü var. LED lamba kullanmak, bakım maliyetini sıfıra indirir.

YANİT ZAMANI (RESPONSE TİME):

LED projektöra voltaj ulaşırken kısa zamanda yanıyor (20 mikro saniye Altında) ve maksimuma ulaşıyor, ancak metal halıde lambaların maksimum ışık seviyesine ulaşması 15 dakika sürüyor. Yani LED ampuller 25 milyon kat hızlı yanıyor.

AÇIP KAPATMAK (ON/OFF):

LED projektörü milyonlarca kez açıp kapatabilirsiniz. Bir zararı olmaz ve ömrü azaltmaz. Ancak metal halide lambaları açıp kapattığınız zaman ömürü azalır.

Yüksek tüketim ve masraf maliyetlerinin:

Metal halide’ler yüksek amper çekmektedir)özellikle 400w tan yukarı(. Eğer yüksek amperi destekleyecek bir kablo tesisatınız yoksa, tekrar kablo tesisatı çektirmeniz gerekir. Yalnız LED ampuller yüksek amper çekmediğinden dolayı, yani az enerji tükettiği için aynı kablo tesisatını kullanabilirsiniz.

RENK DEĞİŞİMİ :

Metal halide’de renk değişimi için renk filtresi kullanılmalı ya da özel uygulamalar yapılmalı. Ama LED ampuller istenilen rengi kolayca verir ve özel bir uygulamaya gerek yoktur.

IŞIK YOĞUNLUĞUNUN AYARLANMASI:

Işık ayarlaması metal halıdede imkansızdır. Örneğin 400W bir projektör 38000 lumen veriyorsa, bunu 10000 lumene düşüremeyiz. Ama LED ampullerde bunu kolayca yapabiliriz.

IŞIK AÇISINI AYARLAMAK:

Metal halide lambaların ışığı tüm yönlere  yayılır. Bu ışığa yön vermek ve kontrol etmek zordur. Bu ışığı kontrol edebilmek için reflektor kullanılmalıdır. Ve bu uygulamada ister istemez %50 ışık kaybına neden olur. Fakat LED  projektorlerde ışık kaybı yaşamadan, geniş yada dar lens kullanarak ışık yönünü kolayca kontrol edebiliriz.

GERÇEK GÜÇ:

Metal halide’ler gerçek güç seviyesine, yani maksımuma çıktığında nominal değeri %49 artıyor. Örneğin bir 400W metal halide maksimum ışıkta yaklaşık olarak 596W’a kadar çıkıyor.

Işık verimliliğ (Lm/w):

Işık verimliliği metal halide lambalarda en yüksek verimlilk  ancak LED ampuller 

KİZİLÖTESİ VE MORÖTESİ İŞİK YAYMAMA:

Metal halide lambalar önemli miktarda morötesi ve  kızılötesi ısık yayar. LED’ler ise insan gözünün algıladığı düzeyde ışık yayar ve diğerlerinin aksine kızılötesi ve morötesi ışık yaymazlar.

BAKİM TASARRUFU :

Genellikle yüksek tavanlara monte edilen metal halide projektörlerin değiştirilmesi oldukça zahmetli ve masraflı bir iştir. Bakım için iskele kurumlması, işçilik, balast devrelerinin değişimi gibi ekstra masrafları vardır. Bu masraflar LED ampullerde %90 az olmaktadır ve led’lerin, bakımı için zorunlu olarak bir teknisyene ihtiyacıyoktur. Nadiren değiştirilirler.

YÜKSEK IŞIK KALİTESİ (CRI):

LED ampuller yüksek kalitede beyaz ışık sağlayarak renklerin güneş ışığı altında göründüğü gibi doğru görülmesini sağlarlar. Metal halide ampullerde %25 e kadar inebilen bu oran LED lerde %95 e ulaşabilmektedir.

EKONOMİ:

LED aydınlatma kullanımı sadece düşük enerji tüketimi yapmakla kalmaz, aynı zamanda donanım açısından da zaman içersinde önemli maliyet tasarrufları yaptırır. Ayrıca LED’ler geleneksel ışık kaynaklarına göre daha az enerjiye gereksinim duymaktadırlar. Bu da Led’lerin düşük akım ve düşük voltajla verimli şekilde elektriği ışığa dönüştürmesi anlamına gelmektedir.

SONUÇ:

Metal halide ampuller led lere karşı sadece fiyat olarak uygundur. Ve bu lambaların tek avantajı budur. Bu avantajdan dolayı metal halide kullanmak, öncelikle güçlü kablo tesisatı gerektirir. Sonrasında ise yaptığınız yatırım size yüksek elektrik faturaları ile geri döner. Bu seçenekleri gözönüne aldığımızda led lambalar, metal halide’nin avantajlarına göre daha iyi bir seçenektir.

LED PROJEKTÖR İLE METAL HALİDE  KARŞILAŞTIRMASI:

Led in, faydalarını saymakla bitiremeyiz, ama özetlemeye çalışırsak, led in en büyük faydası çevreci, uzun ömürlü, düşük sarfiyatlı olmasıdır. İstenilen renkler led ler sayesinde elde edilebilmektedir. Katı hal yapısından ötürü, titreşim ve darbelere karşı mukavvemetlidir. Elekrik enerjisini ışığa çeviren elektronik bir elemandır. Kolay kontrol edilir, otomasyon sistemlerine uygundur.

Minumum ömrü 15 yıldır, Enerjiden en az % 70 Tasarruf sağlar, bakım gerektirmez ,işçilik, sarf malzemesi ve enerji tasarrufu göz önünde bulundurulduğunda maaximum 17 ayda kendini amorti eder, 60 watt 125 watt  ampülün ışığını verir. Tarafımızdan beş yıl garantilidir.


Yukarı Git
Arama: Ara